اقدامات توانبخشی برای افراد مبتلا به ویروس کرونا
اقدامات توانبخشی برای افراد مبتلا به ویروس کرونا برای بهبودی شرایط و وضعیت این اشخاص بسیار مهم است. به طور کلی توانبخشی در افراد مبتلا به کرونا ویروس در سه طبقه خفیف، متوسط و شدید قرار می گیرند و هدف از آن کاهش تنگی نفس و بازگشت به سطح فیزیکی و اجتماعی قبلی پس از بهبودی می باشد.
بیماران مبتلا به کرونا پس از بهبودی، دچار ضعف و کاهش عملکرد میشوند که این حالت در بیمارانی که بستری بوده اند، شدیدتر است. همچنین ضعف و بیحالی تا چند هفته پس از بهبودی نیز ممکن است در بهبودیافتگان از بیماری کرونا تا مدت ها ادامه داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم در مورد اقدامات توانبخشی برای افراد مبتلا به ویروس کرونا صحبت کنیم. تا پایان با ما همراه بمانید.
فعالیت های بدنی پس از کرونا
برای شروع فعالیت های بدنی چندین نکته مهم باید توسط بیماران مبتلا به کرونا در نظر گرفته شود که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
– محیط ورزش
اولین نکته در مورد فعالیت های بدنی این اشخاص، مناسب بودن محیط ورزش است. محیط باید دمای معتدلی داشته باشد چرا که گرما یا سرمای بیش از حد می تواند به فرد آسیب بزند. تهویه نیز باید مناسب باشد. در صورتی که شخص می خواهد در هوای آزاد به تمرین بپردازد نباید محیط بسیار گرم یا بسیار سرد را انتخاب کند.
علاوه بر این، بیمار مبتلا به کرونا باید لباس مناسب بر تن داشته و قبل از ورزش آب کافی بنوشد. علاوه بر این، حداقل یک ساعت قبل از فعالیت های بدنی غذا نخورده باشد.
– شدت ورزش
متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی بر این باور هستند که شروع ورزش باید تدریجی باشد یعنی از شدت پایین. همچنین بدن باید در ابتدا و انتها گرم و سرد شود. این افراد باید در تمام طول فعالیت به بدن خود توجه داشته باشند و در صورت بروز علائمی مانند سرگیجه، تنگی نفس، عرق سرد و … تمرینات را متوقف سازند.
– مدت زمان و نوع ورزش
افراد مبتلا به کرونا نباید در یک ماه اول پس از بهبودی به تمرینات حرفه ای بپردازند. شدت باید در حد کم و متوسط باشد و به تدریج افزایش یابد. یکی از بهترین گزینه ها برای بیمار پس از یک ماه اول، تمرینات هوازی است. تمرینات تقویتی نیز گزینه ای بسیار موثر هستند که می توانند سه بار در هفته انجام شوند. می توان به تدریج تعداد دفعات را اضافه نمود.
اقدامات توانبخشی بر اساس شدت بیماری
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، هدف از توانبخشی برای افراد مبتلا به کرونا، کاهش تنگی نفس و بازگشت به سطح فیزیکی و اجتماعی قبلی پس از بهبودی است. توانبخشی در افراد مبتلا به ویروس کرونا در سه گروه خفیف، متوسط و شدید قرار می گیرند:
سطح خفیف
بیماران مبتلا به کرونا با سطح درگیری خفیف که در قرنطینه خانگی به سر می برند باید مواردی را رعایت کنند. از جمله اینکه دخانیات را ترک کرده و ورزش های تنفسی را دو مرتبه در روز و بین 15 تا 45 دقیقه آغاز کنند. علاوه بر این، باید مایعات کافی قبل و پس از ورزش بنوشند.
سطح متوسط
افراد مبتلا به کرونا با سطح درگیری متوسط که ممکن است بستری باشند و تحرک کمتری داشته باشند بهتر است که دو بار در روز به مدت 45 دقیقه تحرک و تمرینات ورزشی را انجام دهند. در صورتی که بیمار اذیت شود باید این تمرینات به صورت متناوب انجام شده و هر بار بین 3 تا 5 دقیقه.
سطح شدید
کسانی که به سطح شدیدی از بیماری کرونا مبتلا شده اند نباید بیش از 30 دقیقه فعالیت ورزشی داشته باشند. همچنین توانبخشی تنفسی و ریوی بهتر است که بلافاصله برای این افراد انجام شود و برای انجام آنها پزشک یا تراپیست حضور داشته باشد.
در نهایت توجه داشته باشید که تراپیست در مرکز توانبخشی می تواند نقش مهمی را در درمان و بهبود بیماران مبتلا به کووید 19 که در عملکرد روزانه خود دچار محدودیت شده اند داشته باشد.