کرونا و دردهای عضلانی
کرونا و دردهای عضلانی مسئله ای است که پس از همه گیری بیماری کرونا و با گذشت مدت زمانی از این پاندمی اهمیت بالایی پیدا نمود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده پس از اعلام علائم COVID-19 که عبارتند از سرفه خشک، تنگی نفس و تب، لرز، تکان های مکرر با لرز، سردرد، گلودرد، از دست دادن بویایی یا چشایی، دردها عضلانی را نیز به این لیست علائم اضافه نمود.
واضح است که، بسیاری از این علائم کشف جدیدی نیستند: در ماه مارس، متخصصان گوش، حلق و بینی در انگلستان هشدار دادند که از دست دادن حس بویایی و چشایی ممکن است از علائم COVID-19 باشد. و به طور خلاصه، مردم نیز لرز، سردرد و گلودرد را گزارش کرده اند.
با این حال، علامت درد عضلانی که بعدا اضافه شد، ممکن است کمی شگفت آورتر از بقیه باشد. در حالی که بدن درد و درد می تواند نتیجه تقریباً هر چیزی باشد.
درد عضلانی در کووید 19 چقدر شایع است؟
طبق تحقیقات و اعلام سازمان بهداشت جهانی، دردهای عضلانی یا همان میالژی (myalgia) نسبت به سایر علائم ویروس کرونا کمتر شناخته شده است. گزارش این سازمان در ماه فوریه نشان داد که در حدود 14.8% از بیماران مبتلا به کووید 19 میالژی یا همان درد مفاصل را گزارش کرده اند. این به طور قابل توجهی کمتر از بیمارانی است که تب و سرفه خشک را گزارش نمودند. در واقع، کمی شایع تر از گلودرد، سردرد و لرز است که بیماران را آزار می دهد. اما اخیرا مواردی گزارش شده اند که دردهای عضلانی نسبتا وخیمی را گزارش داده اند. در واقع می توان گفت برخی از بیماران از استخوان درد شدید مانند درد در کمر خود و یا پاهای خود شکایت کرده اند.
لازم به ذکر است که در یک سوم افراد هم ممکن است که دردهای عضلانی جزء اولین دردها و در واقع شروع علامتها باشد، در ۶۰ درصد موارد بیماران کرونایی از دردهای عضلانی شکایت دارند، معمولاً این دردها مدتی دو هفتهای دارند و گاهی هم ممکن است که بیماران حتی تا هفته ها و ماه ها هم از آن درد عضلانی شکایت داشته باشند، در واقع تمام بدن درگیر این دردهاست، ولی درد بیشتر عضلات بزرگ را درگیر کرده و در ناحیه شانه، کمر، ران بیشتر است.
می توان گفت این دردها حتی با لمس یا حرکت بیشتر میشود و کسانی که بستری میشوند درد شانه و بازو در آنها زیاد است. همچنین کسانی هستند که ممکن است در ابتدا با این دردها مراجعه کنند و از آنجا که ممکن است برخی ارتباطی بین این دردها و کرونا ندهند و این تشخیصشان را به تأخیر انداخته و در جامعه به عنوان ناقل باعث گسترش بیشتر بیماری شده و عوارض دیگر بیماری هم در آنها بیشتر و دوره بیماری هم طولانیتر شود.
چرا کووید 19 سبب درد عضلانی می شود؟
درد عضلانی که غالباً ناشی از التهاب عضلات (میوزیت) می باشد علامت غیرمعمولی برای عفونت ویروسی نیست. یکی از فرمانده های حادثه مرکز تشخیصی تنفسی در مرکز پزشکی UNC در چاپل هیل می گوید: “به طور کلی ، ویروس کرونا ، مانند ویروس های دیگر ، می تواند باعث التهاب بافت عضلانی شود.”
وی توضیح می دهد که درد عضلانی ناشی از عفونت ویروسی در اثر آسیب به رشته های عضلانی ناشی از خود ویروس است. این ویروس همچنین باعث ایجاد پاسخ التهابی در بدن شما می شود – از طریق سایتوکاین های التهابی که اساساً به سیستم ایمنی بدن اشاره می کنند تا کار کند و این می تواند باعث تجزیه غیر طبیعی بافت شود.
چگونه می توان درد عضلانی ناشی از COVID-19 را درمان کرد؟
به طور کلی، درد عضلانی ناشی از تمرینات ورزشی را می توان قبل از شروع برنامه تمرینی یخ و تمرینات کششی سبک ، ماساژ و فعالیت هوازی سبک برطرف نمود.
اما وقتی صحبت از درد عضلانی می شود که ممکن است نتیجه COVID-19 یا عفونت ویروسی دیگری باشد، درمان کمی متفاوت به نظر می رسد. یکی از متخصصین مطرح در زمینه درد توصیه می نماید استراحت در رختخواب، آبرسانی با مایعات و مدیریت علائم عمومی با مسكن هایی نظیر استامینوفن یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی) مانند آسپرین و ایبوپروفن می توانند درد را تکسین بخشند. البته این متخصص اذعان می دارد که اگر از توصیه های فوق احساس آرامش نمی کنید ، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
توانبخشی و کرونا: همانطور که در بالا اشاره شد، قدرت عضلانی این بیماران پس از بهبودی کاهش می یابد و اقدامات توانبخشی و طب فیزیکی مناسب برای بهبود کامل این عزیزان در حین درگیری با کووید -19 و پس از بهبودی نیز می تواند یک گزینه درمانی بسیار موثر باشد.
همچنین ممکن است برخی بیماران مبتلا به کرونا برای مدت طولانی در بیمارستان بستری شده و نتوانند حرکتی داشته باشند، از این رو مفاصل آنها به مرور دچار خشکی و مشکلاتی میشود. برای جلوگیری از این اتفاق تراپیست می تواند مفاصل آنها را حرکت میدهد. این کار کمک میکند تا مایع درون مفصل به حرکت در بیاید و مفصل تغذیه شود. در نتیجه شما پس از ترخیص با مشکل خشکی مفصل و کاهش دامنه حرکتی مواجه نخواهند شد.
اگر هوشیاری و شرایط فیزیکی بیمار ثبات داشته باشد؛ تراپیست با تجویز ورزشهای سبک از ضعف عضلانی جلوگیری میکند. مراحل این کار با توجه به شرایط شخص میتواند تغییر کند. اما اگر او بتواند به راحتی در کنار تخت خود بایستد معمولاً از این مرحله شروع میشود و کم کم به سمت راه رفتن در مدت زمانهای طولانی پیشرفت میکند.
همچنین به او آموزش داده میشود چگونه از صندلی به تخت و یا از تخت به صندلی بروید تا عضلات آنها قدرت کافی برای این کارها را حفظ کنند. در نهایت مسئله مهم برای تسریع بهبود بیمار مبتلا به کووید 19- مراجعه به کلینیک معتبر توانبخشی است تا بتوانند در این مسیر دشوار او را با دقت راهنمایی و درمان کنند.